Címkék: doctors best, gyümölcs, multiple, multivitamin, ősz, premiumvitamin, vitamin, vitaminhiány, zöldség Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-09-25

Megfázás megfázás hátán – Mi a teendő?

top-12-paleo-cold-and-flu-remedies-1200x800_c

Az őszi-téli időszak különösen „veszélyes”, ha nem látjuk el szervezetünket megfelelő tápanyagokkal és vitaminokkal.

Az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségének meghatározására, (amelyet RDA-nak /Recommended Dietary Allowance/, azaz ajánlott napi táplálékbevitelnek nevezünk) számos táplálkozás-élettani, biológiai és táplálkozás-epidemiológiai kutatást végeztek el a szakemberek. Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Ennek mintájára számos ország – így hazánk is – létrehozta saját RDA értékeit, figyelembe véve az ország éghajlatát, földrajzi sajátosságait, szokásait.

Ha multivitamin készítményt választunk, fontos, hogy ezen minimum értékek képviseltessék magukat a készítmény hatóanyagai között. A webáruházunkban kapható Blog Doctor’s Best® Best Multiple C-B1-B2-B3-B6-B12-K2-A-E-és D3-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, kolint, pantoténsavat, cinket, mangánt, bórt, luteint, rezet, biotint, krómot, szelént, jódot, és más értékes ásványi anyagokat. Felnőttek számára napi 3 tabletta szedése javasolt, de szedhetik 9-18 év közötti gyermekek is, számukra 1 kapszula/20 testsúlykilogramm az ajánlott mennyiség.

A dietetikusok, és szakemberek már napi 1-2 db gyümölcs és/vagy zöldség elfogyasztását is nagyra értékelik a magyar lakosság táplálkozásában. Forrás: pixabay

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2014-es felméréséből kiderült, hogy férfiak és nők vitaminbevitele között jelentős eltérés van a férfiak javára. A C és B vitaminok és nagyrészt az E vitamin bevitele is megfelel az ajánlásoknak, azonban a lakosság nem elhanyagolható része nem fogyasztja el az ajánlott mennyiség 70 százalékát sem, sőt nők esetén  jóval nagyobb ez az arány, mint a férfiaknál. Kritikusan alacsony a D vitamin és a Biotin bevitel, a pantoténsav és a folsav bevitele, melyek nem érik el sem a magyar, sem az uniós ajánlást.

A változatos étkezés fontosságát támasztja alá az OTÁP felmérés folsavra és biotinra vonatkozó eredménye is. Mindkét vitamin többféle forrásból felvehető: friss zöldségekből, teljes értékű gabonákból, élesztőből, májból, illetve a tejtermékekből, a biotin pedig még a tojássárgájában és a húsokban is megtalálható, mégis jelentős a hiány belőlük a magyar férfiak és nők szervezetében. Ezért is lenne fontos -a megfelelő vitaminbevitel mellett- életmódbeli változásokat is eszközölni a magyar lakosság életében.

A Doctor’s Best® Best Multiple multivitamin-készítményt megvásárolhatja webáruházunkban!

Kiemelt kép: paleofoundation.com

X