Címkék: álombogyó, ashaeaganda, ashwa relax, dehlvis, depresszió, nyugtató, premiumvitamin, szorongás Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-04-25

A gógynövény, mely hatékonyabb minden nyugtatónál

1296x728_HEADER_Ashwagandha_Health-Benefits-and-Side-Effects

Az ashwaganda a szervezet egészére van hatással, szinte az összes szervünk egészségét támogatja.

Az ashwaganda (más néven farkascseresznye, indiai ginzeng, álombogyó) India szárazabb részein, valamint Észak-Afrikában őshonos. Jelentése: a ló illata – jelezvén, hogy a gyógynövény egy mén erősségét adja.  Elősegíti a relaxációt, csökkenti a stresszt, védi az idegrendszert, csökkenti a stressz degeneratív hatásait. Erős antioxidáns, megelőzi a korai sejtpusztulást, és az oxidatív stresszt. Lassítja az öregedést, immunerősítő, daganatellenes, az Alzheimer-kór megelőzésében bizonyítottan hatékony. A szorongás elleni gyógyszerektőlm nyugtatóktól bizonyítottan hatékonyabb.

A Dehlvi’s Ashwa Relax tablettánként 245 mg ashwaganda gyökér őrleményt tartalmaz, melyből napi 2 kapszula szedhető. Szedése mellett nem ajánlott más, idegnyugtató, szorongásoldó gyógyszereket szedni, emellett a koffeint is kerülni kell! Leukémia esetén nem szedhető, illetve ciklofoszfamidos kezelés során sem.

Az ashwagandát a libidó egészséges szinten tartására is használják. Gyorsítja a legyengült szervezet regenerálódását, hatékony szorongás, depresszió, öregkori gyengeség, kóros soványság, reuma, asztma ellen. Az idegrendszer túlterheltsége miatt kialakuló menzesz-kimaradásos zavarok kezelésére is alkalmas. Menstruációs fájdalmak és terméketlenség esetén is hasznos. Stabilizálja  a vércukorszintet. Nagyon hasznos a pajzsmirigy-alulműködésnél, mivel szabályozza a pajzsmirigy-működést. Minimális mellékhatással bír, terhesen nem ajánlott, illetve alvás előtt sem, hiszen serkentő hatású. Emellett megfázás, nátha esetén sem ajánlott.

forrás: agyserkento.hu

Az ashwagandhát hibásan ayurvédikus ginzengnek nevezik, mivel felhasználásában sok hasonlóság mutatkozik a Kínában használatos ginzengéhez. Az indiai ayurvédikus gyógyászatban energiaszint és életerő növelésére használták, és „vitalizálónak” nevezték. Mivel a memóriát és a tanulási képességet is fejleszti, széles körben alkalmazta az idősebb korosztály. Az ashwagandhát fertőzések, láz sőt, még tumor ellen is használták. Fájdalom és gyulladások csökkentésére is alkalmazzák. A fiatal növények rügyei és magjai ételként és tejsűrítőként is használatos

Napjainkban fedezték fel a sportolók is az ashwagandhát, és elkezdték azt kiegészítőként fogyasztani, hogy növeljék az állóképességet, csökkentsék a stresszt és a fájdalmat. Bár nyilvánvalóan több kutatásra van még szükség, néhány adat azt sugallja, hogy az ashwagandhának tulajdonképpen erős teljesítményre gyakorolt hatása van: állatkísérletek kimutatták, hogy azok az állatok, akik ashwagandhát kaptak, hosszabb ideig úsztak a többinél, és több izmot is építettek azoknál, akik ginzenget kaptak. Mi több, az ashwagandha segít megelőzni a korral összefüggő egészségi problémákat, mint pl. a csökkenő szexuális teljesítmény, köszönhetően afrodiziákus hatásának.

X