Címkék: C-vitamin, d-vitamin, D3, D3-vitamin, K2, K2-vitamin, premiumvitamin Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-03-12

Két szupererős vitamin – a csontok egészségéért

4a8437b2383292529fbb52b8a61ad21d

Szakértők szerint a D-vitamin K2-vitaminnal való bővítése kedvezően befolyásolhatja a csontok egészségének fenntartását.

A D3-vitamint (cholecalciferol) más néven „napfény vitaminnak” is hívhatjuk, mivel a bőrünkben termelődik, napfény hatására. Naponta minimum 1 óra napozás/napfényben tartózkodás teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3-vitamint. Mára már bebizonyosodott, hogy a krónikus D-vitamin hiány olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint például a gyulladásos autoimmun betegségek, az influenza, a vastagbélrák vagy a pikkelysömör.

Biológiai hatásukat tekintve a D-vitamin család tagjai közül a legaktívabb a D3-vitamin, amely a bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik. Ez előbb a májban, majd a vesében alakul tovább, az aktív kalcitriollá. Számos pozitív élettani hatása van: egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét, szerepe van az inzulin kiválasztásban, csökkenti a magas vérnyomás rizikóját, segít megelőzni a csontritkulást, szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban, antidepresszáns hatással bír, csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját, valamint az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét.

forrás: flickr.com

Bizonyított tény, hogy a K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. A Now® Vitamin D3 & K2 egyfajta multivitamin-készítmény, mely az említett vitaminokból tartalmazza a szervezet számára elegendő mennyiséget, mindezt C-vitaminnal gazdagítva, mely segíti a felszívódást, és a maximális beépülést.

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.

Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel is. Emellett tudhatjuk azt is, hogy a K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez is.

X