Címkék: anyagcsere, B-komplex, B-vitamin, energia, idegrendszer, premiumvitamin, táplálkozás, vitamin Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-03-02

Ezért van szükségünk B-vitaminokra

man-running-sunset1

A B-vitaminok segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, egészséges izomtónust, és megfelelő agyműködést garantálnak.

Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben. A B-vitaminok szorosan kötődnek egymáshoz, ha külön visszük be őket, jelentősen korlátozzuj e kiegyensúlyozott egészként működő vitamin-komplex hatásfokát. Ha viszont egyszerre visszük be őket valódi ételek formájában, akkor anélkül használhatjuk ki az egyes B-vitaminok egyedi előnyeit, hogy felborítanánk a vitamin-komplex természetes egyensúlyát.

A B1-vitamin (tiamin) agyserkentő vitaminnak tekinthető, mivel kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Vízoldékony, a többi B-komlex vitaminhoz hasonlóan a fölösleg kiürül, nem tárolódik a szervezetben, ezért naponta pótolni kell. A tiamin fokozza a vérkeringést, valamint segíti a vérképződést, a szénhidrát-anyagcserét és a savtermelést, amely a megfelelő emésztéshez szükséges. Optimalizálja a szellemi tevékenységet és az agyi funkciókat. Pozitív hatást gyakorol az energiatermelésre, a növekedésre, az éhségérzetre és a tanulási képességekre. Antioxidánsként is hatékony, mivel védi a szervezetet az öregedés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás degeneratív hatásaitól.

http://www.independent.co.uk

A B2-vitamin vagy más néven riboflavin a B-komplex vitaminok fontos tagja, a táplálékból felszabaduló ener­gia hasznosításában vesz részt. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében. Riboflavin szükséges a vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez, a sejtlégzéshez és a növekedéshez. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrátok, a zsírok, és a fehérjék metabolizmusában.

A más néven niacinként is ismert B3-vitamin valójában egy egész tápanyagcsoportot takar, ide tartozik például a nikotin-amid és a nikotinsav is. A többi B-komlex vitaminhoz hasonlóan a B3-vitamin részt vesz a szervezet energiaellátási folyamataiban. A B3-vitamin két származéka (a nikotinamid-adenin-dinukleotid és a nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát) kiemelt szerepet játszik a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok átalakításában a szervezet számára hasznosítható energia létrehozásakor.

www.huffingtonpost.com

A B6-vitamin vagy más néven piridoxin vízben oldódó vitamin, amely a B-komplex vitaminok egyik tagja, és számos formában fordul elő ételeinkben és az emberi szervezetben. A B6-vitamin olyan vitamin, amelyet az 1930-as években a patkányok táplálkozásának tanulmányozásakor fedeztek fel. Hogy a nevében is jelezzék a piridinhez hasonló felépítését, piridoxinnak nevezték el.

A nem túl nagy adagokban, rendszeresen bevitt B-vitaminok oldják az idegi feszültséget. Számos B-vitamin játszik katalizáló szerepet az ingerületátvivő anyagok, és az idegsejtek felépítésében. A Now® B-50 B-complexben található kolinnak és inozitolnak koleszterin-szint csökkentő hatása is van, emellett segíti a koncentráló készséget, és javítja az emlékező tehetséget.

X