Címkék: ásványi anyag, Now® Selenium, premiumvitamin, selenium, szelén, vitamin Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-02-05

Létfontosságú ásványi anyag – A szelén hatásai

assortment-of-nuts-89469614-581b55bc3df78cc2e843c0bc

A szelént a test szinte minden sejtje tartalmazza, legnagyobb mennyiségben a vesében, a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.

Képes az oxidatív stressz mérséklésére, ezáltal hozzájárul a sejtek határoló membránjának megóvásához. Erősíti az immunrendszert, jelenlétében számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik. Bizonyítottan csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egyrészt önmagában is fontos antioxidáns, másrészt létfontosságú szerepet játszik a glutation-peroxidáz antioxidáns hatású enzim működésében, amely fontos védőhatást fejt ki a környezetből és a táplálékkal a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben.

Összetett antioxidáns hatásának köszönhetően megelőző szerepe lehet a szabad gyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal így a rák, a szív- és érbetegségek, a stroke, a szürke hályog, a sárga folt elfajulással szemben. Természetes formájában megtalálható például a tengeri herkentyűkben, a teljes kiőrlésű gabonákban, az olívabogyóban, a szőlőben, az olajos magvakban, a tojásban.

forrás: financialtribune.com

A szelén megakadályozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását is. Csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, sőt növeli a HDL-koleszterin arányát a vérben az LDL-koleszterin rovására. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára fontos, de a megfelelő napi bevitel mindenki számára hasznos lehet. A Now® Selenium tablettánként 100 µg szelént tartalmaz. A szelén ajánlott napi adagja férfiaknak 70 µg, nőknek 55 µg, de sok táplálkozási szakember szerint az optimális szelénfogyasztásnak hosszú távon napi 100, illetve 200 µg közé kell esnie.

A szelén igen sokoldalú szerepet tölt be életünkben, hiszen nélkülözhetetlen a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, és a látáshoz. A szelénlassítja a szövetek öregedését továbbá szerepe van a mérgező hatású higany és arzén megkötésében is. Szükséges a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez és a szövetek rugalmasságához is. Csökkenti a haj korpásodását is, felel az egészséges férfispermiumok létrehozásáért és a prosztatamirigy működéséért.

A szelén E-vitaminnal együtt erősebben fejti ki hatását az egészséges szívműködés biztosítására és az antitestképzésre; reumás ízületi gyulladásra, gyulladáscsökkentésre, pikkelysömör vagy ekcéma tüneteinek enyhítésére.

X