Címkék: ásványi anyag, Now Iron Complex, premiumvitamin, vas, vashiány, vashiányos vérszegénység, vastabletta Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2018-01-30

A vashiány tünetei, és kezelése

o-TIRED-WOMAN-facebook

A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz, ám szervezetünk nem képes annak előállítására. Ezért a vasat a táplálkozással, kívülről kell pótolnunk.

A vas felszívódása és biohasznosulása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be. Legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel kerül be a szervezetbe, jelentős forrása a hús, a tej, a tojás, a sóska és a spenót. A vashiány olyan állapot, amelynek oka, hogy a szervezetben kevesebb vas áll rendelkezésre, mint amennyire szükség lenne. Két okból alakulhat ki: vagy az elégtelen bevitel, vagy a fokozott vasvesztés állhat a háttérben.

Az ásványi anyagok közül a kalcium és annak oxalátsói gátolják a vas bélrendszerből történő felszívódását. Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében, ezért fontos olyan étrendkiegészítővel pótolni, mely a vas mellett ezeket a vitaminokat is tartalmazza. A Now® Iron Complex biológiailag hasznosítható vasat (Ferrochel Vas) tartalmaz, annak könnyen felszívódó, aminosav-kelát formájában. A tabletta kizárólag felnőtteknek ajánlott! A vas mellett tartalmaz többek között C-vitamint, folsavat és B12-vitamint is.

forrás: http://debunkingdietitian.com

A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak: fáradékonyság, kimerültség, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, kábaság, hideg végtagok, ingerlékenyég. Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása, rossz étvágy, illetve a nyugtalan láb szindróma.

A vashiányos állapot kezelésének része a hiányzó vas pótlása, amely általában vastabletta szedésével történik. Érdemes ezeket éhgyomorra bevenni, a felszívódást segítő C-vitaminnal együtt, esetleg egy pohár narancslével.  A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele.

Érzékenyebb gyomor esetén inkább étkezés közben érdemes alkalmazni a vaspótló tablettákat. A vaspótlás székrekedéshez vezethet, az orvos ilyenkor a tabletták mellé székletlazító készítményt is felírhat. Vaspótláskor a széklet feketévé válhat, ez egy ártalmatlan mellékhatás. A vashiány pótlása hosszú folyamat, akár hónapokig is eltarthat a szervezet vaskészleteinek feltöltése és a vashiányos vérszegénység megszüntetése.

X