Címkék: d-vitamin, D3, nap, napfény, premiumvitamin, vitaminhián Írta: Prémium Vitamin Ekkor: 2017-10-19

A D-vitamin hiány következményei

d-vitamin-fontos

A hideg idő beköszöntével egyre nő a D-vitamin hiányosok száma, a tél végére a hazai lakosság kb. 90-95%-a közéjük tartozik.

A D-vitamin egy olyan zsíroldékony vitamin, melyet a szervezet önmaga is képes előállítani, napfény hatására. Két formája van, a D2, és a D3, ezek közül utóbbi képződik a bőrben UVB sugárzás következményeképp. A D3 sokkal aktívabb, mint a D2, felel többek között a csontok egészségéért, valamint a kalcium és a foszfor beépüléséért, és felszívódásáért. Hiánya következtében csont-deformáció, gyakori csonttörés, izomgörcsök, csontritkulás alakulhat ki.

Különféle betegségek, és életmódbeli sajátosságok is növelhetik a D-vitamin hiányállapot kialakulását. Ilyenek például a cukorbetegség, a májbetegség, a krónikus vesebetegség, a limfómák, a granulómás betegségek (pl. tuberkulózis), a felszívódási zavarok (pl. cöliákia, laktózintolerancia, cisztás fibrózis), a hasnyálmirigy-elégtelenség, a mellékpajzsmirigy-túlműködés, a COPD, és a krónikus gyulladásos betegségek. Életmód szempontjából veszélyeztetettek az idős korúak, a vegán étrendet folytatók, és a súlyosan elhízott emberek.

forrás: benu.hu

Összefüggést mutattak ki a D-vitamin szintje, és a női hormonok szintje között is. A D-vitamin csökkenti az erős, rosszulléttel, görcsökkel járó menstruációs fájdalmakat, emellett meddőség esetén kiemelten javítja a teherbe esés lehetőségét, az ovuláció serkentésével. Diéta esetén is hasznos D-vitamint szedni, hiszen serkenti a fogyást, szinten tartja a testzsírszázalékot. Szedésével csökken a szerotonin szintje, mely csökkenti az éjszakai nassolási vágyat. A D-vitamin növeli a tesztoszterin szintet, mely hormon képes csökkenteni a testzsírt, hosszú távon megtartja a fogyás eredményét.

A Now® Vitamin D-3 2000 NE kifejezetten az őszi-téli napfényhiányos időszakra lett kifejlesztve. 1 db lágykapszulája 2000 NE D3-vitamint tartalmaz, melyet főétkezés közben ajánlott bevinni. 10-11 éves kortól már szedhető ez a mennyiség, felnőttkorban valamivel több is, ám a napi 4000 NE-t nem ajánlott túllépni. A tabletta nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, cukrot, szóját, és tartósítószereket sem.

 

 

X