Leírás
A sztívia egy nagyjából 240 bokros növényfajból álló nemzetség a Chrysanthemum családból (Asteraceae), ami Észak- és Dél-Amerika nyugati felének szubtrópusi és trópusi régióiban őshonos. A közönséges nevén jázminpakóca, vagy édes levélként, cukorlevélként, édesfűként, illetve egyszerűen sztíviaként ismert. A Stevia rebaudiana-t széles körben termesztik édes leveleiért. Az édes ízért a levélben található steviol-glukozidok felelnek. A természetes édesítőként és cukor helyettesítőként használt sztívia íze lassabban alakul ki és tovább is tart, mint a cukoré és levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek tőle.
A természetes édesítőszerek, valamint az alacsony szénhidrát és cukortartalmú alternatív ételek iránti igény növekedésével a sztívia került a figyelem középpontjába. A sztívia lehetséges előnyös hatásait az elhízottság és magas vérnyomás kezelését illetően kutatások igazolják. Mivel a sztívia elhanyagolható hatást fejt ki a vércukorra, természetes édesítőként vonzó lehet a szénhidrát-kontrollált étrendű egyének számára. A sztíviát széles körben használják édesítőszerként Japánban, Dél-Amerikában, Svájcban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Ázsia részein.
Tények a sztíviáról:
- Kivonatai akár 300-szor, levelei 30-szor édesebbek a cukornál
- Zéró kalória, glikémiás index: 0
- Nem emeli meg a vércukorszintet, nem emeli meg a vérnyomást, serkentőleg hat a májra és a hasnyálmirigy működésére.
- Fogyókúrázóknak, Candidásoknak, Cukorbetegeknek (antidiabetikum).
- Fogszuvasodással és szájfertőzéssel küzdőknek, fogínygyulladás esetén.
- Hideg és meleg italok, tea, kávé, limonádé és ételek édesítésére, sütéshez-főzéshez (198 fokig).
- Javul az emésztés, csökken az étvágy.
- Csökkentheti a dohányáru és alkoholos italok iránti vágyat.
- Külsőleg a cseppel ecsetelhet pattanásokat.
- Közvetlenül a vágásokra, sérülésekre helyezve gyorsabb lesz a gyógyulás, hegesedés nélkül.
Felhasználási javaslat: 1 tabletta, 1 kiskanál cukornak felel meg. Hideg és meleg italok és ételek édesítésére. 198 fokig, Sütéshez-főzéshez, kozmetikai célra, ha vízzel feloldja a tablettát.
Összetétel
Összetevők: Eritritol és Szteviol glikozidok, növényi eredetű magnézium-sztearát.
Legutóbbi hozzászólások